maanantai 20. tammikuuta 2014

Satula hankinnassa.

Veikan tämän hetkinen satula on sille hiukan ahdas lavoilta ja säästä. Sen alla on käytetty nyt solukumi romaania, mutta mielestäni sitä käyttäessä menetän tunnon hevoseen. Veikka on herkkä hevonen, jota ratsastetaan pääsääntöisesti istunnalla. Haluan olla mahdollisimman lähellä hevosta, ja tämän hetken satula viritelmä ei oikein edistä sitä. Hankinassa on siis uusi satula. Tällä hetkellä sovituksessa on laadukas "rungoton satula". Se miksi käytän heittomerkkejä, johtuu siitä, että tämän satulan kanssa en tunne istuvani missään tuettomassa rungottomassa lätyssä. Free form on laadukas italialainen, joka on rakennettu paneeleiden varaan. Satula muokkautuu hevosen lämpöä vasten sen selkään sopivaksi. Satula on melkein kuin joustorunkoinen, muttei kuitenkaan. Satula on jotakin rungottoman ja joustorungon väliltä. Tässä mallissa on myös polvituet, ja olo on tuettu satulassa. Minusta Veikka liikkui rungottoman kanssa vapaammin ja letkeämmin. Satula antaa tilaa lavoille, ja se istui selkään hyvin. Tämä malli on käsittääkseni sellainen, ettei siinä tarvitse käyttää rungottoman omia padeja, koska satulassa on jo painon jakaminen valmiina. Tähän mennessä satula on vaikuttanut testissä hyvältä, torstaina päätän valitsenko juuri tämän satulan. Rungotoman kanssa tunnen jopa hevosen hengityksen. Pääsen lähelle hevosta. Rungoton ei kuitenkaan anna istunta virheitä niin paljoa anteeksi kuin rungollinen. Rungollisessa istutaan ihan karvanverran taaempana, kuin peruskoulu satulassa, ja se myös satuloidaan hiukan taaemmas. Jalustin hihnat ovat aika erikoiset, mutta ehkä niihin oppii pikkuhiljaa. Rungottomat ovat siitä hyviä, että ne sopivat monen laisiin selkiin. Alle voi laittaa myös ilmatyyny romaanin, joka auttaa satulaa sopimaan selkään. Tämä satula ei ainakaan väännä minua mitenkään väärään asentoon. Satulassa istuessa satulan takakaareen ja ratsastajan väliin tulisi mahtua puoli kämmentä/kämmen.
Ilmatyynyromaani, korrector.
Nyt on tiukka miettiminen, ostanko tämän satulan itselleni. Se vaikuttaa hyvältä, mutta on niin paljon uusia juttuja opittavana tämän satulan myötä. Jos tähän päädyn, tarvitsisin myös uuden vyön. 55cm vyön, koska free formissa on pitkät vastinhihnat ja entisessä wintecissä lyhyet. Mietin että olisiko tuolle iso mahaiselle ruunalle s-vyö hyvä? Pysyisiköhän se paremmin paikallaan? Vyö tuntuu hipuvan kainaloihin joka ikisessä satulassa. Vinkkejä?

Mitä mieltä ootte free formista tai rungottomista yleensä? Olen nyt kahdenvaiheilla. Penkissä on mukava istua, mutta totta kai haluan, että ensisijaisesti hevosella on hyvä olla. Noh, kokeilen torstaihin asti, ja mietiskelen mitä Veikka on mieltä. Kun uusi satula löytyy, wintec menee myyntiin.

Kuvassa ei ole huopaa sovituksen vuoksi. Tästä myös hiukan näkee jalustinhihnoja. Tässä näkee myös kohdan johon satula tulee. Ei se oikeastaan ole hirveästi taaempana.
Istuin näyttää toppahousut jalassa hiukan pieneltä. Aijon kokeilla huomenna satulaa ilman toppiksia.
Lukijat, kaipaan nyt kokemuksia ja kommentteja rungottomista yleensä, ja free formista. Rungoton on erilainen kokemus, nyt kun olen ratsastanut pääsääntöisesti aina rungollisella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti